28 czerwca, 2022

KLUB SPORTOWY BENIAMINEK 03

ul. Kościuszki 34b, 83-200 Starogard Gdański

Gotuj z Beniaminkiem :)

2 min read

W niniejszym wpisie mogą Państwo znaleźć przepis na Kayseri Yağlaması – to jedna z tradycyjnych receptur Kayseri, pięknego miasta położonego w środkowej Turcji.

Instruktaż sporządzenia tego wyśmienitego dania (dostępny tutaj) przedstawia nasz wolontariusz-kucharz Efe Aksöz.

Składniki na tortillę:

3/4 szklanki ciepłej wody,

3/4 szklanki ciepłego mleka,

3,5-4 szklanki mąki,

1 łyżeczka drożdży instant,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka soli,

2 łyżki oleju roślinnego.

Składniki na sos z mięsa wołowego:

500 gram mielonej wołowiny,

1 cebula,

1 zielona papryka,

3 pomidory,

1 łyżka pasty pomidorowej,

1 łyżeczka mielonego słodkiego chili,

5-6 łyżek oleju roślinnego,

Sól, pieprz, kminek,

2 szklanki wrzącej wody.

Przygotowanie:

1. Wymieszać wodę, mleko, drożdże i cukier w głębokiej misce. Dodać połowę mąki i zacząć wyrabiać. Następnie dodać sól, olej i pozostałą część mąki oraz dalej wyrabiać aż do powstania jednolitej konsystencji. Zrobić kulkę i przykryć ją folią, a następnie odstawić na 30-45 min.

2. W międzyczasie przygotujemy sos z mięsa wołowego 🙂 Na patelni rozgrzać należy olej, a następnie podsmażyć na nim zmieloną wołowinę. Później dodajemy cebulę i paprykę, czekając aż zmięknie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, chili, pomidory, wodę i gotujemy przez 10-15 minut pod przykryciem. Po upływie wskazanego czasu doprawiamy wszystko solą i innymi przyprawami, po czym zdejmujemy patelnię z ognia.

3. Wracamy do ciasta, które odpoczęło. Wyjmujemy je z miski na blat, ponownie zagniatamy i dzielimy na 10 mniejszych porcji, z których formujemy małe kulki. Z każdej mniejszej części staramy się stworzyć kształt koła o średnicy 24 cm. Następnie rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej pierwszy przygotowany placek. Obróbka cieplna każdego placka na patelni powinna potrwać około 6 minut (z każdej strony po 2-3 minuty). Z kolejnymi 9 częściami ciasta postępujemy w identyczny sposób 🙂

4. Gdy skończyliśmy tworzyć nasze tortille, musimy podgrzać wcześniej przygotowany sos z mięsa wołowego.

5. Następnie bierzemy talerz i kładziemy na niego jedną tortillę, smarujemy sosem, kładziemy porcję mięsa z warzywami i przykrywamy tortillą. W taki sam sposób postępujemy z kolejnymi tortillami i „zawartością patelni”.

Tak przygotowaną potrawę, która przypomnijmy nosi nazwę Kayseri Yağlaması możemy podawać na gorąco z czosnkiem lub jogurtem naturalnym.

SMACZNEGO 👌☺️

Europejski Korpus SolidarnościFundacja Rozwoju Systemu Edukacji

#B03NGO#B03#EUSolidarityCorps#together#EuropejskiKorpusSolidarności#ProjektySolidarności#solidarność#zaangażowanie#działanie#młodzież#B03NGOKS Beniaminek 03 – NGOEuropean CommissionPowiat starogardzki

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.