Gotuj z Beniaminkiem :)
2 min readW niniejszym wpisie mogą Państwo znaleźć przepis na Kayseri Yağlaması – to jedna z tradycyjnych receptur Kayseri, pięknego miasta położonego w środkowej Turcji.
Instruktaż sporządzenia tego wyśmienitego dania (dostępny tutaj) przedstawia nasz wolontariusz-kucharz Efe Aksöz.
Składniki na tortillę:
3/4 szklanki ciepłej wody,
3/4 szklanki ciepłego mleka,
3,5-4 szklanki mąki,
1 łyżeczka drożdży instant,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oleju roślinnego.
Składniki na sos z mięsa wołowego:
500 gram mielonej wołowiny,
1 cebula,
1 zielona papryka,
3 pomidory,
1 łyżka pasty pomidorowej,
1 łyżeczka mielonego słodkiego chili,
5-6 łyżek oleju roślinnego,
Sól, pieprz, kminek,
2 szklanki wrzącej wody.
Przygotowanie:
1. Wymieszać wodę, mleko, drożdże i cukier w głębokiej misce. Dodać połowę mąki i zacząć wyrabiać. Następnie dodać sól, olej i pozostałą część mąki oraz dalej wyrabiać aż do powstania jednolitej konsystencji. Zrobić kulkę i przykryć ją folią, a następnie odstawić na 30-45 min.
2. W międzyczasie przygotujemy sos z mięsa wołowego 🙂 Na patelni rozgrzać należy olej, a następnie podsmażyć na nim zmieloną wołowinę. Później dodajemy cebulę i paprykę, czekając aż zmięknie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, chili, pomidory, wodę i gotujemy przez 10-15 minut pod przykryciem. Po upływie wskazanego czasu doprawiamy wszystko solą i innymi przyprawami, po czym zdejmujemy patelnię z ognia.
3. Wracamy do ciasta, które odpoczęło. Wyjmujemy je z miski na blat, ponownie zagniatamy i dzielimy na 10 mniejszych porcji, z których formujemy małe kulki. Z każdej mniejszej części staramy się stworzyć kształt koła o średnicy 24 cm. Następnie rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej pierwszy przygotowany placek. Obróbka cieplna każdego placka na patelni powinna potrwać około 6 minut (z każdej strony po 2-3 minuty). Z kolejnymi 9 częściami ciasta postępujemy w identyczny sposób 🙂
4. Gdy skończyliśmy tworzyć nasze tortille, musimy podgrzać wcześniej przygotowany sos z mięsa wołowego.
5. Następnie bierzemy talerz i kładziemy na niego jedną tortillę, smarujemy sosem, kładziemy porcję mięsa z warzywami i przykrywamy tortillą. W taki sam sposób postępujemy z kolejnymi tortillami i „zawartością patelni”.
Tak przygotowaną potrawę, która przypomnijmy nosi nazwę Kayseri Yağlaması możemy podawać na gorąco z czosnkiem lub jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO
Europejski Korpus SolidarnościFundacja Rozwoju Systemu Edukacji
#B03NGO#B03#EUSolidarityCorps#together#EuropejskiKorpusSolidarności#ProjektySolidarności#solidarność#zaangażowanie#działanie#młodzież#B03NGOKS Beniaminek 03 – NGOEuropean CommissionPowiat starogardzki